Wat is Aerogel

Aerogel Isolatiemortel

Dit innovatieve product is een gevelmortel waarin aerogel is gemengd. In deze op kalkbasis opgebouwde hoogwaardige isolatiepleister wordt aerogelgranulaat ingemengd. Daarmee is een hoogwaardige isolerende mortel ontstaan die u op binnen- en buitengevels kan toepassen. De isolatiewaarde is met λ 0,028 W/mK veel beter dan andere gevelmortels. Dit materiaal is ook zeer goed te gebruiken in monumentale gebouwen.

Lange termijn garantie

Op grond van de mineralische samenstelling biedt het materiaal optimale bouwfysische eigenschappen. De dampopenheid is gewaarborgd waardoor oppervlakte condensatie of schimmelvorming duidelijk zal verminderen. Door de goede fysische eigenschappen – ook van de aerogel – is de garantie voor de lange termijn. De isolatiemortel is gekwalificeerd als niet brandbaar (brandklasse A2 ).

Kenmerken

 • Zeer hoge isolatiewaarde voor een mortel λ 0,028 W/mK
 • Dampdiffusie open > vocht kan zich ongehindert bewegen
 • Waterafstotendheid door de aerogel > geen isolatiewaarde verlies door vochtopname
 • Hoge weerstand tegen algen, schimmel, insecten, dankzij minerale samenstelling
 • Levert ook bijdrage aan geluidisolatie door de hele hoge poriëngrootte van de aeroge

Eigenschappen

 • Niet brandbaar
 • Hoog rendement bij geringe dikte > 2 kg/m2/cm > ook machinaal aan te brengen
 • Voegloos systeem > geen koudebruggen
 • Geen grijs cement gebruik > ideaal voor toepassingen van monumentale gebouwen
 • Eenvoudige verwerking
 • Binnen en buiten toepasbaar

Materiaal

 • Aerogelgranulaat als isolatiemateriaal
 • Natuurlijke, hydraulische kalk NHL-5 volgens EN 459-1
 • Wit cement (chromate free)

 

Meer over Bluedec

bluedec® is een nieuw isolatieproduct. De basisstof is een aerogel die rond 1930 is ontdekt. Als gevolg van de technologische voortuitgang, stijgende energieprijzen, de verwachte beschikbaarheid van fossiele brandstoffen en de wereldwijde CO2 problematiek is het product verder ontwikkeld.

Meer over Bluedec

Aerogel zijn stoffen die we
tegenkomen in ons dagelijks leven!

Neem bijvoorbeeld de meringues die banketbakkers sinds onheuglijke tijden voorbereiden: meringue bestaat uit geklopt eiwit en suiker en bij het bakken wordt een gevoel van warmte direct opgemerkt.

Dit fenomeen is te wijten aan het feit dat de lucht in de meringue gevangen zit in miljoenen microscopische bubbels. Zoals in het geval van de amorfe silica Aerogels, kan de lucht die aanwezig is in de meringues daarom niet circuleren en warmte uitwisselen en op deze manier wordt het een uitstekende warmte-isolator. De eerste Aerogel-moleculen stammen uit 1931, het jaar waarin Steven Kistler van het College of the Pacific in Stockton in Californië de weg ontdekte om de gel te drogen zonder in te storten.

Door de vloeistof in de superkritische toestand te brengen en daardoor zowel de temperatuur als de druk in de superkritische toestand te brengen, wordt de druk geleidelijk verminderd: het superkritische fluïdum wordt vervolgens door de gel verdreven zonder de destructieve effecten veroorzaakt door oppervlaktespanning.

Wat overblijft is een Aerogel, nog steeds de lichtste vaste stof die bestaat in de wereld, samen met grafeen, bestaande uit 98% lucht en 2% amorf siliciumdioxide, de belangrijkste component van glas.

Naast het feit dat het extra licht is, is Aerogel een uitstekende warmte-isolator en bestand tegen zeer hoge temperaturen. Aerogel is een soort synthetisch amorfe silica dat verschilt van kristallijn silica.

Synthetisch amorf silica heeft geen gevolgen voor de gezondheid – zoals verklaard door de OESO (Organisatie van de Verenigde Naties voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) – in tegenstelling tot kristallijn silica, dat ademhalingsziekten zoals silicose kan veroorzaken.

Om de buitengewone hittekarakteristieken van het product optimaal te kunnen gebruiken, is een systeem gepatenteerd om de aerogel in een vezelstructuur te kunnen vastzetten, zodat dezelfde niveaus van isolatie worden gewaarborgd, zonder te hoeven doen zonder de gemakkelijke verplaatsing en transformatie van het product.

Op aerogel gebaseerde producten hebben aangetoond dat ze dezelfde warmte-isolatieprestaties behouden, zelfs onder aanzienlijke mechanische belasting. Dit maakt het ook mogelijk om het materiaal in alle veiligheid te gebruiken in permanente en / of dynamische belastingsomstandigheden.